Sezam , Sezamový olej

Sezan a Sezamový olej

Sezamový olej je je vynikajúcim regeneračným prostriedkom na prevenciu osteoporózy . Za studena lisovaný sezamový olej je bohatým zdrojom vitamínu E, horčíka, vápnika, zinku , vitamínu B6 , a obsahuje vitamín K a lecitín. Esenciálne mastné kyseliny a lecitín z studena lisovaného sezamového oleja hrajú významnú úlohu v prevencii kardiovaskulárnych ochorení, znižuje hladinu cholesterolu a vysoký krvný tlak, rovnako ako posilnenie imunitného systému. Za studena lisovaný sezamový olej je vynikajúci olej, tepelne stabilný, preto sa používa na vyprážanie potravín alebo ako príchuť.

Vlastnosti sezamového oleja a jeho použitie

  • posilňuje zuby, kosti, kostnú dreň
  • podporuje krvotvorbu, krvný systém
  • vhodný pri anémii, srdcovo-cievnych ochoreniach
  • lecitín sezamovým olejom povzbudzuje mozgovomiechová systém
  • priaznivý na sliznicu tráviaceho ústrojenstva
  • povzbudzuje pamäť, je antidepresívom
  • ovplyvňuje činnosť štítnej žľazy, pečene a žlčníka
  • znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Sezamový olej v kuchyni:

  •  Jedno z najstarších korenín
  • využitie má v čínskej a thajskej kuchyni
  • ideálny na fritovanie i konzervovanie
  • šaláty a studené omáčky robí lahodnejšiu
  • vhodný aj pri príprave obilných kaší a cestovinových príloh

Sezamový olej v kozmetike a domácej lekárničke

  •  Hĺbkovo čistí pokožku, hydratuje a dodáva jej zdravý vzhľad
  • pokožku chráni pred predčasným starnutím, udržuje ju vláčnu a mladú
  • zabraňuje tehotenským striám a stareckým škvrnám
  • vhodný pri ekzémoch a lupienke
  • pre jemné, mäkké a lesklé vlasy
  • hypoalergénne
  • chráni pred slnečným žiarením, slanou a chlórovanou vodou
  • dobre hojí rany a zlomeniny
  • zmierňuje bolesti z popálenín
  • masáže sa sezamovým olejom tíši stres a nervozitu

Liečivé účinky sezamového oleja

  • Rovnako ako sezamové semienka podporuje aj sezamový olej funkciu tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva.
  • Ďalej podporuje obranyschopnosť organizmu.
  • Pomáha tiež k udržaniu stálej hodnoty cukru v krvi, čo je výhodné predovšetkým pre diabetikov.
  • Sezamový olej pôsobí proti kôrnateniu tepien.

Použitie sezamového oleja

  • Sezamový olej sa používa predovšetkým v potravinárskom priemysle na výrobu margarínu. Lisované oleje sa používajú do šalátov a na varenie. Najvhodnejšie je sezamový tuk na pečenie.

Z histórie sezamu a sezamového oleja

Sezam bol prvý rastlinou, z ktorej sa lisoval olej. Je to kvitnúce, jednoročná bylina dosahujúca výšku až 0,8 - 2 m. Mnoho divoko rastúcich rastlín sa nachádza v Afrike a Indii. Je široko domestikovaný v tropických oblastiach po celom svete, pestuje sa pre semená. Kvety sú žlté, modré alebo fialové. Semienka majú rôznu farbu - od krémovej farby po čiernu.

Sezamové semienka boli pestované v trópoch už v prehistorických dobách. Sýrska legenda hovorí, že keď sa bohovia zišli, aby stvorili svet, pili víno zo sezamových semienok. O sezamu sa predpokladá, že pochádza z Indie. Zmieňujú sa o ňom aj hinduistickej legendy. V mytológii sú sezamové semienka symbolom nesmrteľnosti. Z Indie sa sezam neskôr dostal do Ázie, Afriky a na Blízky východ. Maliarske výzdoby v najstarších egyptských hrobkách znázorňujú pekára pridávajúce sezamové semienka do chleba. Egypťania ho už v roku 1 500 pred nl používali aj ako liek.

Semienka sa dodnes melú na pastu - tahini alebo sezamové maslo, časté přísadyblízkovýchodních, čínskych a japonských jedál. Zo sezamové pasty sa pripravujú cukrovinky baklava a chalva, ktoré sa objavujú v mnohých oblastiach, ktoré kedysi ovládala Osmanská ríša (v strednej Ázii, v Turecku, na Balkáne, v Iráne, na Kaukaze, v Afganistane). V Japonsku sa zo semienok vyrába sezamové tofu , tzv. Goma tofu.

Sezamový olej lisovaný za studena

 Za studena lisovaný sezamový olej patrí do prvej triedy jedlého oleja. Má veľmi príjemnú arómu a chuť a je extrémne stabilný. Za studena lisovaný sezamový olej obsahuje jedinečné antioxidanty a sezamin a sezamolin ktorý nenájdete v ostatných olejoch. Sezamin a sezamolin prispieva k znižovaním počtu voľných radikálov v tele a ich škodlivých účinkov. Vplyv sezamina a sezamolina je veľmi dôležité pre zdravie pečene.

Zaujímavosť o sezamu a sezamovým olejom

Gama vitro - tokoferol (vitamín typu E) nachádzajúce sa v sezame a oleji z vlašských orechov zabraňuje vzniku nádorových buniek prostaty a rakoviny pľúc. Tiež obmedzuje rast malígneho melanómu a rakoviny hrubého čreva.

Vyberte si kvalitný sezamový olej

Hovorí sa o ňom, že žiadna skala pred ním nezostane celá. U nás sa ním zdobia pečivo. Reč je o sezamu, dvojmilimetrovou semienku, najstarším korenie na svete, v ktorom sa ukrýva veľká liečivá sila. Obyvatelia východu už po stáročia poznajú jeho liečivé schopnosti. Z pohľadu čínskej medicíny má vzťah k obličkám, pečeni, slezine-pankrease a pľúcam.

• Doplňovanie "esencia obličiek", jej dostatok ovplyvňuje kvalitu kostného tkaniva (pomoc pri osteoporóze), tvorbu krvi (chudokrvnosť), plodnosť (zvýšenie množstva a kvality spermií). Pretože podľa TČM sú vlasy "zvyškom obličiek" a uši ich vývodom, tak dostatok "esencia obličiek" ovplyvňuje kvalitu vlasového porastu a sluchu .

• Ďalšou vlastnosťou sezamu je "zvlhčujúci" efekt. Znamená to, že je ho možné úspešne použiť v prevencii a liečbe zápchy spôsobenej suchosťou a horúčosťou v hrubom čreve a tiež pri liečbe suchého kašľa .

• Sezam by mal byť častým doplnkom výživy u žien v menopauze , prejavujúce sa návaly tepla a potenie, nespavosťou, búšením srdca, slabosťou ?, ktoré sú spôsobené vyčerpaním jinové (vyživujúce, chladivé) zložky pečene a obličiek.

• U žien s predčasnou a silnou menštruáciou spôsobenú "horúčavou v krvi" z oslabenia "jinu" obličiek a pečene môže byť pravidelná konzumácia sezamu skvelým doplnkom ďalšej liečby.

• Pre jeho "chladivý" účinok by ho mali konzumovať tiež ľudia "horkokrvní" - nadmerne sa potiaca, hyperaktívne, so sklonom k vysokému tlaku, srdcovým ochorením a mozgovým príhodám.

• Zvonka sa sezamový olej užíva pri bolestiach v ušiach a spáleninách , kedy sa nanáša vatou do ucha alebo spálenú kožu. Pri horúčke má mazaní kože horúco odnímající účinok.

• Život predlžujúce účinok. Podľa dávnych tradícií čínskej medicíny keď dôjde k vyčerpaniu "esencia obličiek", tak ľudský život je u svojho konca a sezam, ako je známe esenciu dopĺňa. 

Obsahuje tieto najdôležitejšie látky: 20% bielkovín , 50% rastlinných olejov , 16% sacharidov a 9% vlákniny .

Z vitamínov sú to tiamín (B1) - 1 mg, riboflavín (B2) - 0,25 mg, niacín (B3) - 5 mg, karotény .

Minerálne zloženie ukazuje na sezam ako skvelú multiminerálny potravinu (zloženie na 100g): vápnik - 500 až 1500 mg, horčík - 350 mg, železo - 10 mg, zinok - 10 mg, draslík - 410 mg, fosfor - 890 mg.

Toto zloženie ho predurčuje k prevencii a liečbe mnohých chorôb napríklad:

• Vysoký obsah organického vápnika, horčíka a fosforu je možné využiť v prevencii a liečbe osteoporózy a zlomenín . Odporúča sa tehotným a dojčiacim ženám.

• Pre vysoký obsah železa je vhodný pre ženy a pri chudokrvnosti .

• Vysoký obsah vitamínov skupiny B a horčíka s fosforom z neho robia liek na depresie a neurózy . Z rovnakého dôvodu je vhodný pre študentov, športovcov a ťažko pracujúcich .

• Pre svoj vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a horčíka je vhodným diétnym doplnkom u ochorení srdca a ciev .

• Vysoký obsah zinku zlepšuje imunitu a metabolizmus .

• Vysoký obsah karoténov s horčíkom, vápnikom a zinkom sú liekom na choroby očí, vlasov, kože, slizníc a nechtov.

• Sezamové mlieko môže nahradiť mlieko kravské u ľudí s neznášanlivosťou laktózy.

 Ide o jedlý rastlinný olej vyrábaný zo semien sezamu. Sezamové semienka patrí medzi prvé semená z ktorých sa olej kedy vyrábal a sezam sa radí medzi jedno z prvých korení vôbec. Sezamový olej využívali už v rokoch 600 pnl Asýrčania ako potravinu, liek aj ako liečivé masti. Jeho výroba bola však nákladná.

Výroba sezamového oleja

Sezamový olej sa vyrába lisovaním, alebo extrakciou lúpaných mletých semienok sezamu. Olej sa lisuje za studena a má zlatožltú farbu, orieškovú vôňu a sladkastú chuť. Extrahovaný olej je zase bledožltý a jeho vôňa i chuť sú neutrálne. Olej sa tiež môže vyrábať z pražených semienok, jeho farba je potom červenohnedá a oriešková chuť je intenzívnejšie. Výroba sezamového oleja je však trochu náročná a zahŕňa veľa ručnej práce.

Čistý olej sa tiež používa v kozmetickom priemysle predovšetkým na starostlivosť o suchú pokožku a na starostlivosť o vlasy, ktoré prirodzene stmavuje. Olej sa po zahriatí tiež hodí k masážam. Používa sa na výrobu mydiel, pleťových mliek a tiež je významnou ingredienciou v parfumérii.

Nežiaduce účinky sezamu a sezamového oleja

U sezamových semienok aj sezamového oleja neboli zistené žiadne nežiaduce účinky , ak sú konzumované v odporúčaných dávkach. Ovšem vzhľadom na nedostatok vedeckých štúdií zaoberajúcich sa nežiaducimi účinkami sezamu pri nadmernej konzumácii, by ich konzumácii mali obmedzovať predovšetkým tehotné a dojčiace ženy a ľudia s ochorením pečene a obličiek. Ľudia alergickí na arašidy môžu byť na sezam viac náchylní.


Porovnať výrobok (0)


Zobrazenie 1 až 3 z 3 (1 stránok)