Ricínový olej, ricín

Ricínový olej                  ricínový olej - prírodný olej

Ricínový olej sa vyrába zo semien ricínovníka, ricínu obyčajného. Nie je to ale žiadna novinka. V starom Egypte ho využívali ako svietidlo v olejových lampách. A pretože ani také detox nie sú trendom dneška, hoci to tak často na sociálnych sieťach vyzerá, Egypťania si tu a tam dali panáčika tohto oleja, aby očistili svoje telo (aby tiež nie, jeho laxatívne účinky sú preukázateľné!).

O pár storočí neskôr sa ricínový olej začal používať k premazávanie strojov a lietadiel. Zároveň je zložkou rôznych farieb, farbív a lakov. A okrem toho má účinky ako už spomínané laxatívum pri zápche. V lekárstve po ňom siahajú doktori, ak chcú vyvolať pôrodné sťahy, prípadne po pôrode podporiť produkciu materského mlieka.

Čo ale zaujíma nás je jeho využitie v kozmetike! Veľa značiek dekoratívnej kozmetiky ho využíva vo svojich produktoch, pretože zvlhčuje pleť. A práve skrze tieto produkty prichádza ricínový olej do kontaktu s pokožkou najčastejšie.

Najviac ricínového oleja obsahujú rúže.

Nehodí sa pre každého

Čistý ricínový olej ale na pokožke "nesadne" každému a môže ľahko vyvolať problémy. Dôvody toho sú dva.

Podľa akademického žurnálu The International Journal od Toxicology možno síce čistý ricínový olej vnímať ako úplne bezpečný produkt, však testy vykonávané na zvieratách už tieto tvrdenia nedokazujú. Naopak dokladajú, že po jeho aplikácii môže dôjsť k vážnemu podráždeniu kože. Záleží samozrejme na stupni podráždenie - ku ktorému môže a nemusí dôjsť. Pokiaľ k nemu však dôjde (čo sa kľudne môže stať), očakávajte v lepšom prípade ľahkej svrbenie a začervenanie pleti, v prípade výrazného podráždenia vám ale čistý ricínový olej môže spôsobiť nepríjemnú a veľmi svrbivú vyrážku a silnú žihľavku. Prvým dôvodom je teda samostatná schopnosť čistého ricínového oleja pôsobiť negatívne na pleť.

Ďalším dôvodom komplikácií u čistého ricínového oleja je, že dokáže urýchliť vstrebávanie ostatných látok do pokožky. Ak využívate produkt s obsahom ricínového oleja, vaša pleť bude absorbovať ostatné látky v produkte výrazne rýchlejšie, než je obvyklé. Potom sa môže pokojne stať, že keď aplikujete produkt, ktorý obsahuje popri ricínového oleja ešte ďalšie zložky, dôjde k nežiaducej reakcii pleti. Ak máte citlivú či alergickú pleť na akúkoľvek z látok uvedených v zložení, produkt radšej nepoužívajte. Zrýchlená absorpcia spôsobená obsiahnutým ricínovým olejom by pre vás mohla byť potenciálne dráždivá.


Ricínový olej pre krásne obočie?

  • Ricínový olej sa často využíva v kozmetike pre svoju preukázateľnú schopnosť podporiť rast obočia, rias a dokonca vlasov (ricínový olej podporuje rast v podstate každého ochlpenie na tele, preto sa neodporúča ho používať príliš na plochách tváre, aby nedošlo k nežiaducemu zvýraznenie "páperie" na pleti) a jeho účinnosť je v tomto ohľade doložená skúsenosťami mnohých jeho užívateliek. Je ale naozaj tak bezpečný, že ho môžete s kľudom zaradiť do svojej pravidelnej starostlivosti o pleť? Radšej nie. Z našich produktov doporučujeme taktiež avelánový olej a cédrový olej.
  • Najmä jeho aplikácie do očného okolia, čomu sa v prípade rias a obočia nevyhneme, je značne problematická. Nielen, že môže spôsobiť výrazné podráždenie pleti, čo v oblasti očí nie je nič príjemné, ale môže mať na svedomí aj ďaleko závažnejšie problémy - pôsobí negatívne na bunky rohovky , a tie pod jeho vplyvom môžu mať tendenciu mierne odumierať.

Ricínový olej

- už bol na tomto serveri spomínaný najmä v súvislosti s aplikáciou na obočie a riasy. Dnes sa pozrieme na ďalšie jeho uplatnenie v starostlivosti na vlasy. Je ricínový olej naozaj zázračným prípravkom na rast vlasov?

Ricínový olej je prírodný olej, ktorý sa získava zo semien ricínovníku (Ricinus communis). Je bezfarebný alebo slabo žltý, s veľmi slabou alebo žiadnou chuťou a zápachom. 90% jeho zloženia tvorí kyselina ricínolejová. Tá ma  antibakteriálne, antioxidačné a protizápalové účinky. Vďaka týmto vlastnostiam má ricínový olej má všestranné použitie:

-          Pri vnútornom užití má silné laxatívne účinky a u tehotných žien môže slúžiť aj na vyvolanie pôrodu

-          Ricinolejová kyselina sa ukázala byť účinná v boji proti plesniam, hubám, baktériám, vírusom

-          Rícínové obklady napr. pri bolesti svalov alebo kĺbov: ricínový olej zahrejeme v nekovovej nádobe. Kus bavlnenej alebo flanelovej látky preložíme a necháme nasiaknuť olejom. Priložíme na postihnuté miesto a prekryjeme suchou tkaninou. Oblasť môžeme preložiť napr. potravinárskou fóliou, aby sa olej neroztekal. Najlepšie je prekryť miesto ešte nejakým zdrojom tepla – fľaša s vodou alebo horúci uterák. Obklady aplikujeme 3x týždenne.

Ricínový olej

-          Využíva sa na liečbu drobných popálenín alebo spálenín, rezných rán alebo odrenín

-          Vďaka svojim regeneračným schopnostiam sa ricínový olej využíva pri hojení jaziev, kde urýchľuje proces hojenia. Účinný je aj pri liečbe strií a niektorých druhov bradavíc

-          Má účinky aj pri spomalení tvorby vrások, keďže stimuluje produkciu kolagénu a elastínu

-          Dá sa využiť ako účinné odlíčovadlo. Ideálne je skombinovať ho s inými ľahšími olejmi. Udáva sa pomer

o    30% ricínového a 70% iného pre mastnú pleť

o    20% ricínového pre normálnu pleť

o    10% ricínového pre suchú pleť




Porovnať výrobok (0)


Zobrazenie 1 až 2 z 2 (1 stránok)