Konope , Konopný olej

Konopný olej je rastlinný olej, ktorý sa získava lisovaním semien rastlín rodu konope (Cannabis sativa L.), presnejšie povedané z tzv. Technického konope, ktoré neobsahuje návykové látky THC.

Konopný olej lisovaný za studena, nerafinovaný, obsahuje približne 80% esenciálnych mastných kyselín. Z jednotlivých esenciálnych mastných kyselín obsahuje kyselinu linolovú, alfa-linolénovú, alfa-linolénovú, gama-linolénovú a stearidonovou.

 Pri porovnaní s inými prírodnými olejmi, napríklad ľanovým olejom, je výhodnejšie v tom, že sa dá užívať dlhodobo (presnejšie povedané tie prípravky, ktoré obsahujú konopný olej k vnútornému užívaniu). Obsahuje v porovnaní s bežnými rastlinnými olejmi, používanými v kuchyni, menšie množstvo nasýtených mastných kyselín.

Ďalej obsahuje fytosteroly, minerály (vápnik, horčík, draslík a železo) a vitamíny (A, E, D a dokonca aj niektoré zo skupiny B). Väčšinu týchto látok prijímame z potravy (telo si ich nevie pripraviť) a sme tak závislí na ich príjmu týmto spôsobom. Súčasný spôsob života a stravovanie nezaručuje ich dostatočný prísun, dlhodobý nedostatok týchto látok je pritom jednou z príčin vzniku celej rady tzv. Civilizačných chorôb, ako sú poruchy zažívania, ochorenia srdca a ciev, znížená imunita, alergie, ekzémy a ďalšie.

Konzumácia konopného oleja zaručuje doplnenie stravy o už spomínané nenasýtené mastné kyseliny známe tiež pod názvom omega-3 a omega-6 , komplexne pôsobiace av ideálnom vzájomnom pomere 1: 3, ktorý je najbližší potrebám ľudského organizmu. Konopný olej môžu používať deti i dospelí, veľmi užitočný je pre všetky osoby so zvýšenou potrebou doplnenia esenciálnych mastných kyselín.

Konopný olej sa využíva ku klasickej konzumácii alebo je často pridávaný do kozmetických a masážnych prípravkov. Pokiaľ ho užívame vnútorne, pôsobí antibakteriálne, regeneračne či spomaľuje procesy starnutia.

Čo sa týka lokálneho pôsobenia  , konopný olej sa pre svoje široké účinky pridáva do kozmetických prípravkov, mastí či masážnych emulzií, kde pôsobí protizápalovo, regeneračne a antibakteriálne. Konopný olej tiež podporuje hojenie rán, popálenín, lupienky, ekzémov, akné, kŕčových žíl, vredov predkolenia, diabetickej nohy, opuchov alebo pomáha zmierňovať alergické reakcie.

V kozmetických prípravkoch pomáha spomaľovať procesy starnutia kože, pleť hydratuje, zvláčňuje a eliminuje tvorbu vrások, vlasom dodáva lesk a nechtom dodáva zase tvrdosť. V masážnych emulziách či géloch uvoľňuje stuhnuté kĺby, svalstvo, kŕče a následne znižuje bolesť chorých častí tela.

Dá sa použiť aj vzhľadom k svojej príjemnej orieškovej chuti v kuchyni, napríklad sa môže pridávať do cesta, ktorému prepožičiava plnohodnotný charakter a orieškovú chuť. Nemal by sa zahrievať na teplotu vyššiu ako 180 ° C, aby sa zachovali všetky zdraviu prospešné látky.

Konopný olej je nielen dôležitou zložkou potravy, ale tiež významným prostriedkom pre liečbu kožných problémov. Tento olej sa získava zo semien konope , preto neobsahuje THC , ktoré je obsiahnuté v zelených častiach rastliny. Aj napriek tomu sa konopný olej vyrába z technického konope, čo ešte znižuje obsah THC, ktoré sa mohlo do oleja dostať z rastlinného materiálu, ktorý priľne na lisovaných semenách.

Konopný olej sa používal po tisícročia. Vďaka obsahu nenasýtených mastných kyselín omega-3 a omega-6 patrí medzi najcennejšie rastlinné oleje. Vyššie spomenuté mastné kyseliny sa radí do skupiny esenciálnych mastných kyselín, ktoré si ľudský oragnismus nevie vytvoriť sám a možno ich teda získavať len z potravy.

Olej ako potravina

  • Ideálny pomer nenasýtených mastných kyselín omega 3 a 6 robia z konopného oleja výborný doplnok stravy . Konopný olej môže použiť ako iné oleje - olivový či slnečnicový. Vhodný je najmä pre studenú kuchyňu. Obsahuje tiež vysoký podiel vitamínu E , ktorý je dôležitým antioxidantom chrániacim bunkové membrány pred poškodením voľnými radikálmi. 

  • Konopný olej tiež obsahuje látku zo skupiny cannabinoidov - Cannabidiol (CBD), ktorý má protizápalové a protikŕčovéúčinky, na rozdiel od THC však nie je psychoaktívne. 

Olej v kozmetike

  • Konopný olej sa veľmi dobre vstrebáva, takže pokožka nie je po aplikácii mastná. Olej harmonizuje stav kožných buniek avyrovnáva pH rovnováhu pokožky . Zároveň pomáha obnovovať prirodzený ochranný mikrofilm a tým zvyšuje odolnosť pokožky voči negatívnemu pôsobeniu okolitého prostredia. Veľkou výhodou konopného oleja je, že jehypoalergénny . Je teda vhodný aj pre citlivú a ekzematickú pokožku. 

Konopný olej a jeho účinky 

  • posilňuje imunitu
  • má výrazné protirakovinové účinky
  • chráni pred zápalmi
  • rieši kožné problémy, napr. opary,
  • pesne, kvasinky, akné, ekzémy, zádery, rozpraskanú kožu, spáleniny a pod.
  • podporuje srdcovú činnosť
  • znižuje hladinu homocysteínu (tukov v krvi, ktoré spôsobujú aterosklerózu - tá býva vo väčšine podmienená dedičnou dispozíciou - kedy telu chýba vitamín B 6 a 12 a kyselina listová) v krvi;
  • regeneruje a pôsobí proti bolesti kĺbov, chrbtice a svalov
  • podporuje správnu funkciu čriev a priaznivo pôsobí proti zápche
  • pôsobí kladne na oči a obličky
  • Konopný olej a použitie

Vnútorne - jedna kávová lyžička denne pri alebo po jedle. Deti 2 až 3 kvapky užívať do jogurtov. Pri zápchach požívať jedenkrát denne ráno pred jedlom nalačno jednu kávovú lyžičku. U pacientov po chemoterapii jednu polievkovú lyžicu denne.

Zvonku - na kožné problémy sa maže priamo na postihnuté miesta, aj na kĺby, chrbticu alebo bedra.

Použiteľnosť konopného oleja

Trvanlivosť konopného oleja je pri teplote od 5 ° do 15 ° C jeden rok, po otvorení olej uchovajte v chladničke a spotrebujte do 3 mesiacov. Olej sa nesmie variť, musí sa ukladať do tmy a chrániť pred svetlom.

 


Porovnať výrobok (0)


Zobrazenie 1 až 7 z 7 (1 stránok)