Argánový olej, Argan

 Argánový olej                argnový olej - marocké zlato

Viete, na čo je vám dobrý arganový olej?

Arganový olej ste už určite zaregistrovali. Stále si ale nie ste istí, na čo sa vlastne používa a prečo by ste si ho mali zaobstarať aj vy? Čo napríklad preto, že vás krásne zbaví vrások?

Arganový olej je jedným z najvzácnejších olejov sveta. Pre svoje liečivé a vyživovaciu vlastnosti býva nazývaný tekutým, či marockým zlatom. Berberi, obyvatelia Maroka a severnej Afriky, jeho blahodárne účinky využívajú už po stáročia.

Obsahuje vysoký podiel mastných a polyne nasýtených kyselín. Je bohatý na tokoferoly a sitosteroly. Jeho zložky majú antioxidačné a terapeutické účinky. Kozmetický arganový olej prospieva nielen pokožke celého tela, ale aj vlasom a nechtom. Aj cez to, že sa radí medzi oleje, nie je vôbec mastný. Naopak, odstraňuje dokonca z pleti prebytočný olej!

Arganový olej sa vyrába zo semien plodov argánie tŕnisté (Argania Spinosa). Tieto stromy rastú po celom pobreží Atlantického oceánu, v oblastiach Maroka a severnej Afriky. Vyskytujú sa ako v rovinách, tak v hornatých častiach. Dorastajú do výšky 8 až 10 metrov. Prispôsobili sa rôznorodým podmienkam - dokážu prežiť v extrémne suchom prostredí aj na neúrodných pôdach. Obyčajne sa dožívajú 125 až 150 rokov veku, avšak niektoré stromy prežívajú až 400 rokov.

                                                                         ricínový olej - komplexná starostlivosť o pokožku

Pôvod Argania siaha až do obdobia treťohôr. Ich schopnosť prispôsobiť sa je veľmi neobvyklá. V dlhšom období sucha spomaľujú energetickej výdavky tým, že nechajú opadať všetky svoje listy. Zabraňujú tak prebytočnej spotrebe vody. Takto zotrvajú do obdobia dažďov, kedy veľmi rýchlo zregenerujú. Z kmeňa stromov vyrastá veľa konárov, ktoré sa rôzne prepletajú, a ich povrch je pokrytý tŕňmi s dĺžkou 2 až 3 cm.

Zber začína v júni a trvá až do septembra. Tŕne arganovníku celý proces značne komplikujú. Používajú sa 3 rozdielne metódy. Niektorí poľnohospodári čakajú, až plody dozreje a samy spadnú. Iní používajú dlhé tyče, ktorých pomocou plody zhadzujú na zem. Tretí spôsob zberu využíva kozy, ktoré na strom vyliezajú a živia sa jeho plody. Tie sa neskôr z kozieho trusu vyberajú. Hoci je táto varianta relatívne nezvyklá, plodom nijako neuškodí. Naopak - zaručuje neinvazívna získanie semien, ktoré sa vo vnútri plodov nachádza.

Pre získanie oleja sa v procese tradičnej výroby semená plodov rozbíjajú kamene. Ich vnútrajšky sa sušia na slnku. Posledným úkonom je praženie semien, ktoré prebieha tak dlho, kým olej nezíska žiaduce farbu a chuť. Arganový olej je možné vyrobiť aj tak, že namiesto praženia sú semienka rozdrvená do hustej hmoty, ktorá sa ďalej mieša s vodou.

 

Arganový olej a účinky:

Terapeutické účinky kozmetického arganového oleja sú zachované vďaka jeho spôsobu výroby. Vplyv arganového oleja na pokožku je veľmi pozitívny a komplexné zároveň. Prospieva nielen pokožke celého tela, ale aj vlasom a nechtom. Veľmi príjemným benefitom je skutočnosť, že arganový olej nie je mastný. Naopak, z pleti odstraňuje prebytočný olej. Jeho zložky majú antioxidačné a terapeutické účinky. Pôsobí ako prevencia proti rakovine kože. Vyskúšajte aj kokosový olej a iné prírodné kozmetické oleje.

  • proti vráskam
  • odstrániť strie (odporúča sa aplikácia v priebehu tehotenstva)
  • dodávať elasticitu a hebkosť pokožke
  • vyživovať a vypínať pleť
  • v boji proti akné
  • zjemňovať jazvy (ako po úrazoch, tak po akné)
  • znižovať tvorbu pigmentových škvŕn
  • upokojovať kožu popálenú od slnečného žiarenia
  • zabraňovať lámaniu vlasov
  • posilňovať a vyživovať nechty
  • v prevencii vzniku celulitídy

  • regenerovať a zvlhčovať suchú pokožku

AKÉ SÚ ÚČINNÉ LÁTKY ARGANOVÉHO OLEJA?

Arganový olej obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. 80% tvoria mastné kyseliny, z toho približne 50% pripadá kyseline linolovej, 15% kyseline alfa-linolénovej, 12% kyseline olejovej, 3% kyseline gamma linolovej a 1% kyseline arachidónovej. Obsahuje 3x väčšie množstvo vitamínu E (tokoferolu) ako olivový olej. Ďalšou významnou zložkou sú steroly.

Arganový olej vykazuje priaznivé terapeutické účinky. Dôležitú súčasť tvorí antioxidanty. Zložky oleje, ako napríklad skvalén, majú pozitívne účinky v boji proti nádorovým ochoreniam. V argánový olej sa nachádza vo vysokých koncentráciách. Pomáhajú tiež ako ochrana pred rakovinou.




Porovnať výrobok (0)


Zobrazenie 1 až 7 z 7 (1 stránok)